Få saker engagerar så mycket som mat. Det finns många åsikter om vad vi ska äta, och det kan vara svårt att förändra matvanor. Därför är det viktigt att presentera den klimatsmarta maten på ett intressant sätt och kunna bemöta gästernas frågor och argument.
Du kommer nu få ta del av ett antal påståenden om och argument mot klimatsmart mat. Ditt uppdrag är att bemöta dessa på ett bra och riktigt sätt.
Försök få personen att smaka på ett klimatsmartare alternativ. Visa på den variation som finns, exempelvis kyckling eller portobello. Man måste inte helt avstå ”vanliga” hamburgare, men det finns många goda och klimatsmarta alternativ att prova!
Att sälja och köpa mer klimatsmart mat är inte en besparingsfråga. Klimatsmarta alternativ är inte nödvändigtvis det billigaste. Det handlar om att ta ansvar för vår miljö. Samtidigt kan man spara mycket pengar på att inte kasta mat så ur det perspektivet är det ekonomiskt att vara klimatsmart. Det finns dessutom en hälsoaspekt - idag äter vi mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar.
Lyft fram att klimatsmart mat är så mycket mer än bara grönsallad, tomat och gurka. Baljväxter, rotfrukter och mer klimatsmarta animaliska produkter än rött kött ger ofta en lika bra mättnadskänsla.
I Sverige står maten för ca 30% av de totala 7 ton CO2e per person och år som kommer från hushållens konsumtion. Matens andel är i samma storleksordning som en persons tur och retur-resa till Asien. För att begränsa jordens uppvärmning till väl under 2 grader behöver vi få ner utsläppen till 1–2 ton per person och år; vi behöver alltså jobba på alla områden.
Idag importerar vi stora mängder kött. Det betyder att vi kan minska vår köttkonsumtion och fortfarande främja ett hållbart lantbruk. Inom Västra Götalandsregionen arbetar vi både för att främja ett hållbart lantbruk och för att äta mer klimatsmart.
När det gäller de flesta råvarorvaror är transporten en väldigt liten del av den totala klimatpåverkan. Undantaget är råvaror som flygs in, till exempel vissa exotiska frukter.
Även om man tränar mycket kan man ofta dra ned på köttkonsumtionen. Det finns flera bra klimatsmarta proteinkällor som till exempel bönor och linser. Man behöver inte sluta äta kött, men man minska på köttet och alternera med klimatsmartare alternativ.
Man behöver inte sluta äta kött, men kan variera med vegetariska alternativ som innehåller både järn och protein.
Alla får såklart välja själv, men för de som vill så ska det alltid finnas klimatsmarta alternativ.