Situation:
Aktiva och leker mycket, men blir ofta trötta på eftermiddagarna.
Behov:
Barn behöver näringstät mat eftersom de äter mindre portioner än vuxna. I
Sverige äter många barn för lite järn och vitamin D.
Klimatsmarta tips:
- Många baljväxter och grönsaker hör till våra mest klimatsmarta livsmedel. Genom att byta ut
några måltider i veckan mot vegetariska rätter får barnen möjlighet att få i sig mer
grönsaker och fibrer.
- Prova att blanda ut köttfärsen med sojafärs.
- Sill och makrill hör till de mest klimatsmarta fiskarna som finns. Fet fisk innehåller
vitamin D och omega 3 - bra för hjärnans utveckling.
- Mejeriprodukter med lägre fetthalt är bättre för klimatet och hälsan. De innehåller dessutom kalcium
och vitamin D vilket är bra för skelett och tänder.
Situation:
Sitter ofta framför datorn eller med mobiltelefonen, och får i sig mycket
socker via godis och läsk.
Behov:
Ungdomar som växer mycket under kort tid har ett ökat behov av mineraler
som järn, zink, kalcium och fosfor.
Klimatsmarta tips:
- Många ungdomar bryr sig om omvärlden och samhällsfrågor som till exempel
klimatförändringarna. Att servera vegetariskt fler dagar i veckan till ungdomar är något som
är bra både för klimatet och för att få i sig mer grönsaker och fibrer.
- Baljväxter och fullkorn är klimatsmarta råvaror som också är bra källor till järn och zink –
men viktigt att kombinera med C-vitamin för ett bättre upptag (t.ex. med frukt och bär). Om du ibland väljer kött finns tips om
bättre miljöval i WWFs köttguide.
- Bladgrönsaker och sojaprodukter innehåller kalcium. Pumpa- och solrosfrön samt vetegroddar
är bra källor för fosfor.
Situation:
Lever ett aktivt liv och tränar mycket.
Behov:
Unga kvinnor har ett ökat behov av järn. I Sverige har unga kvinnor ofta
låga intag av järn, vitamin D och folat.
Klimatsmarta tips:
- Många grönsaker hör till våra mest klimatsmarta livsmedel. Ett rikligt intag av grönsaker,
bär och frukt bidrar med bland annat folat som är viktigt vid barnafödande ålder.
- Baljväxter, bladgrönsaker och fullkorn är exempel på järnrika livsmedel med låg
klimatpåverkan. Kombinera gärna vegetabiliska järnkällor med C-vitamin för ökat upptag. Rött
kött bidrar med mycket järn men har en hög klimatpåverkan - ur hälsosynpunkt bör intaget
begränsas till max 500 g i veckan.
- Sill och makrill är feta fiskar med låg klimatpåverkan, och en bra källa till bland annat
vitamin D. Unga kvinnor är den grupp som äter minst fisk i Sverige.
- Det finns många bra vegetabiliska proteinkällor att välja mellan, baljväxter är ett exempel.
Extra tillskott av protein behövs oftast inte.
- Vid fysisk aktivitet kräver kroppen mer energi. Ett större matintag ger också mer protein
som kan behövas för muskeltillväxt.
Situation:
Har svårt att hinna med träning och att planera måltider.
Behov:
Med ökad ålder minskar kroppens energibehov. Är du inaktiv finns
ytterligare anledning till ett begränsat energiintag. I Sverige äter många vuxna män för lite
grönsaker, frukt och fibrer.
Klimatsmarta tips:
- Många grönsaker hör till våra mest klimatsmarta livsmedel. Låt grönsaker, frukt och bär ha
en given plats i varje måltid.
- Många män äter ofta mycket kött och charkprodukter. Prova byt ut köttet mot vegetariskt några gånger i veckan. Det gör en stor skillnad både för
hälsan och klimatet.
- Fullkornsbröd, knäckebröd och havregrynsgröt är klimatsmart och passar bra till frukost och
mellanmål för ett tillskott på fiber och näring.
- Välj gärna vatten som dryck till och mellan måltider, både för hälsans och klimatets skull.
Situation:
Bor på serviceboende och brottas med sjukdom. Har ingen matlust.
Behov:
Äldre personer kan drabbas av minskad aptit samt ät- och
sväljsvårigheter. I Sverige får många äldre i sig för lite protein, energi och vitamin D.
Klimatsmarta tips:
- Mjölk, ägg, fisk och baljväxter är bra källor till protein med lägre klimatpåverkan än rött
kött och skyddar dessutom mot muskelnedbrytning.
- Använd gärna rapsolja eller andra vegetabiliska matfetter. De har en lägre klimatpåverkan än
exempelvis smör och innehåller dessutom nyttigare fettsyror.
- Sill och makrill är feta fiskar med låg klimatpåverkan. Fet fisk bidrar både med vitamin D
och omega 3 vilket är bra för minnet!