Mat och klimat hänger ihop

All mat påverkar klimatet. Oavsett om maten är ekologisk, närproducerad eller inget av detta sker utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser längs hela livsmedelskedjan.

Ekologiskt och närproducerat har sina fördelar, men för utsläppet av växthusgaser är det ofta viktigare vilka råvaror maten innehåller och var råvarorna är producerade. Särskilt viktigt är det förstås att så mycket som möjligt av maten äts upp, annars har den ju skapat utsläpp av växthusgaser i onödan.

Illustration. En jordblob med kockmössa och två händer som håller i en sked och en gaffel.
Klicka på bilderna nedan för att läsa mer
Illustration. En bergstopp med en flagga.
Från mål till handling
Illustration. En rädisa och en morot.
Klimatsmarta råvaror
Illustration. En papperskorg med mat.
Minska matsvinnet

Konsumtionsutsläppen av växthusgaser i Västra Götaland ska minska med 30% från 2010 års nivå

Hösten 2015 skrevs ett historiskt avtal i Paris. Avtalet avsåg att minska klimatpåverkan och skyndsamt hålla den globala uppvärmningen under två grader, helst under 1,5 grader. Om vi ska kunna nå klimatmålet och hålla oss under 2-gradersmålet måste vi sänka våra utsläpp med ungefär 10% per år. ”Business as usual" leder oss mot en fyrgradig ökning. Parisavtalet blev även en del i FN:s mål för hållbar utveckling: Agenda 2030. Sedan 2015 har ett stort antal länder och organisationer ställt sig bakom arbetet. I Västra Götaland har de privata och offentliga sektorerna enats om ambitiösa klimatmål till 2030:

  • Utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland ska minska med 80% från 1990 års nivå.
  • Utsläppen av växthusgaser från västsvenskarnas konsumtion, oavsett var i världen de sker, ska minska med 30% jämfört med 2010.

Klimatstrategin Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om – pekar ut just klimatsmart och hälsosam mat som ett av fyra fokusområden. Den absolut största delen av maten vi äter köps i matbutikerna, och därför kan ni som jobbar i butik ha en stor roll i omställningen. Både genom att jobba aktivt med resurseffektivitet i den egna butiken och genom att köpa in hållbart producerade varor. Ni har också en stor möjlighet att förse kunderna med mer kunskap och inspiration för att handla mer klimatsmart och hantera maten mer klimatsmart i hemmet. Att vara en tankeväckare som kanske leder till ett klimatsmartare förändrat beteende.

I Sverige äter vi 40% mer kött idag per person än 1990

Maten står för en stor del av växthusgasutsläppen, och i Sverige kommer 75% av matens utsläpp från kött- och mejeriprodukter. Störst klimatpåverkan har rött kött, (nötkött, fläskkött och lammkött) vilket också är angeläget att äta mindre av ur ett hälsoperspektiv.

Den svenska konsumtionen av kött har ökat under många decennier, och jämfört med 1990 äter vi mer än 40% mer kött idag per person. För att nå våra klimatmål behöver vi som minst återgå till 1990 års nivå.

I Sverige slängs uppskattningsvis 45 kg mat och dryck per person och år i hushållen

Varje dag slängs mat. Det betyder att växthusgasutsläppen från matproduktionen skett i onödan. Matsvinn uppstår längs hela hanteringskedjan och skälen kan vara allt från att varan i butiken inte upplevs som attraktiv av kunden och därmed inte säljs, eller att kunden tillagar en större måltid än vad som äts upp och resterna slängs. Olika skäl bör hanteras på olika sätt, men matsvinnet bör ses i ett helhetsperspektiv. Ofta krävs att personer med olika roller hjälps åt för att komma åt problemet.

I Sverige uppskattas det att vi slänger 45 kg mat och dryck per person och år (utöver oätliga delar som bananskal, kaffesump etc.). Motsvarande siffra i butiksledet är ca 1 kg per person och år. I FN:s globala hållbarhetsmål är målsättningen att halvera matsvinnet i butik och hos konsument till 2030.

Starta video Foto. Fredik Hedenus. Ikon. Playknapp

Vår Illustration. En rädisa.
klimatutmaning Fredrik Hedenus
Forskare inom energi och miljö, Chalmers

Mat & klimat Illustration. En vegetarisk drink.
En butiksrunda Britta Florén, Expert inom mat och klimat, RISE
Annika Skogvik, Tf hållbarhetschef Lidl Sverige

Starta video Foto. Britta Florén och Annika Skogvik. Ikon. Playknapp.

Jämför råvaror

Olika råvaror har olika stor klimatpåverkan. Det beror på att en del råvaror medför utsläpp av till exempel metan och lustgas genom naturliga processer i jordbruket. Det beror även på att olika råvaror kräver olika mycket resurser, såsom olja och diesel, för sådd, skörd, uppfödning, fiske, förädling i industri, förpackning, transport och avfallshantering.

Du kommer nu få jämföra olika råvaror med varandra och försöka hitta den råvara som har lägst klimatpåverkan. Siffran som anges för klimatpåverkan motsvarar hur mycket växthusgas, omräknat i kilo koldioxidekvivalenter (CO2e), som släpps ut i atmosfären per kilo av råvaran som ska tillagas.

Klimatavtrycket i koldioxidekvivalenter inkluderar utsläpp från alla växthusgaser där de viktigaste för livsmedel är metan (från idisslande djur och utsläpp från gödselhantering), koldioxid (från förbränning av fossila bränslen) och lustgas (från tillverkning av handelsgödsel och när kväve tillförs på fälten). Återkopplingen du får är densamma oavsett om du svarar rätt eller fel.

Fråga 1 av 8

Du ska laga en vegetarisk wok, vilket tillbehör är det mest klimatsmarta?

Klicka på bilderna för att välja alternativ
Illustration. Ris
Ris
Illustration. Svenska matgryn
Svenska matgryn
Fråga 2 av 8

Vilken kolhydratkälla är mest klimatsmart?

Klicka på bilderna
Illustration. Pasta
Pasta
Illustration. Potatis
Potatis
Fråga 3 av 8

Ikväll blir det köttfärssås – vilket är det mest klimatsmarta?

Klicka på bilderna
Illustration. Nötfärs
Nötfärs
Illustration. Blandfärs
Blandfärs
Fråga 4 av 8

En gryta med fläskkött eller vit fisk, vilket är det mest klimatsmarta?

Klicka på bilderna
Illustration. Fläsk
Fläsk
Illustration. Sej
Sej
Fråga 5 av 8

Vad är det mest klimatsmarta för att öka proteininnehållet i en sallad?

Klicka på bilderna
Illustration. Kyckling
Kyckling
Illustration. Bönor
Bönor
Fråga 6 av 8

Vilket är det mer klimatsmarta alternativet till potatismoset?

Klicka på bilderna
Illustration. Korv
Korv
Illustration. Sillflundra
Sillflundra
Fråga 7 av 8

Lite extra grönsaker? Vilket vore mest klimatsmart?

Klicka på bilderna
Illustration. Gurka
Gurka
Illustration. Morot
Morot
Fråga 8 av 8

Vad blir det till våfflorna?

Klicka på bilderna
Illustration. Grädde
Grädde
Illustration. Havrebaserad grädde
Havrebaserad grädde
Sammanfattning
Illustration. En böna

Vegetariska proteinkällor som till exempel bönor, ärter och linser är generellt mer klimatsmarta än animaliska proteinkällor.

Illustration. Ett salladshuvud

Grönsaker som till exempel rotfrukter, kål och lök är en bra klimatsmart bas. För produkter med låg klimatpåverkan har dock transporterna en relativt stor roll. Försök därför att hitta så lokala leverantörer som möjligt.

Illustration. En kyckling

Ur klimatsynpunkt är det bättre att välja fläsk framför nöt- och lammkött och kyckling framför fläskkött. När du väl serverar kött, se till att minska på mängden och välj gärna ekologiskt och/eller naturbeteskött.

Illustration. Ett fisk

Våra vanliga matfiskar är ofta sunda alternativ och klimatsmarta proteinkällor. Välj fisk från hållbara bestånd och se upp med bottentrålad fisk eller fisk som saknar miljömärkning.

Nästa avsnitt