Nyckelinsikter att ta med dig

Du har nu kommit till utbildningens sista avsnitt. Förhoppningsvis har du blivit inspirerad och fått några nya verktyg för att lyckas i ditt arbete med klimatsmart mat. Fortsätt att byta idéer och erfarenheter med dina kolleger, och kom ihåg att varje steg i rätt riktning räknas!

Illustration. En superhjälte som lyfter jordklotet.

Kunskap Illustration. En glödlampa
och inspiration

Genom kunskap och inspiration kan vi, tillsammans med kunderna, minska matens klimatpåverkan! Det är viktigt att lyfta fram råvaror med låg klimatpåverkan – det har störst betydelse för måltidens totala klimatavtryck.

Välj råvaror Illustration. En rädisa
från växtriket

Vi behöver inte sluta äta kött imorgon, men vi kan ersätta de mest klimatpåfrestande råvarorna steg för steg. Idag äter vi cirka 40% mer kött än 1990, vilket är negativt för klimatet. Det går att minska mängden kött genom att servera mindre mängder och att ersätta en del av köttet med bönor, ärter, linser och andra råvaror från växtriket.

Minskat matsvinn Illustration. En papperskorg
i butiken och hemma

Med en bra planering och kommunikation kan vi minska matsvinnet! Det är viktigt att de resurser som använts för att skapa måltiden inte har förbrukats i onödan. Genom dialog och bra kommunikation i butiken går de att undvika att mat kastas. Om butiken har möjlighet till förädling är det också ett sätt att minska matsvinnet. Glöm inte att hjälpa kunden att kasta mindre mat hemma!