Vi lär om klimatsmart mat

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar i en livsmedelsbutik. Den är framtagen i nära samarbete med ett antal livsmedelsbutiker i regionen och är en pusselbit i kraftsamlingen Klimat 2030 som syftar till att ställa om till ett klimatsmart samhälle.

Maten vi äter bidrar till utsläpp av växthusgaser, men dessa utsläpp går att minska. Oavsett om du i butiken arbetar med planering och inköp, varuhantering eller kommunikation och försäljning till kunderna kan du bidra till goda och hälsosamma måltider i hushållen med låg klimatpåverkan.

Börja med att titta på introduktionsfilmen!

Introduktionsfilm

Ikon. Pil framåt
Illustration. En vitlök, en morot och en rädisa.
Starta video Foto. Paul Svensson. Ikon. Playknapp

Paul Illustration. En avocado
Svensson Kock och krögare

En stegvis förflyttning

Klimatsmart mat behöver inte handla om en plötslig helomställning utan kan liknas vid en stegvis förflyttning. Varje steg gör skillnad, och bör vara enkelt att åstadkomma. Den här utbildningen handlar om de små förändringar som gör stor skillnad, och att vi alla kan göra något för att bidra.

Proteinmängd: 1 kilo protein

Mängden protein är densamma för alla kombinationer.

CO2-e/kg protein:

Här ser du hur klimatpåverkan förändras för de olika kombinationerna.

Klicka på bilderna nedan för att se skillnad i klimatpåverkan
Illustration. En biff
100% nöt
Illustration. Två kycklinglår
100% kyckling
Illustration. Ett kycklinglår och linser.
50% kyckling
50% linser
Illustration. Två små kycklingbitar och mycket linser.
10% kyckling
90% linser
Illustration. Linser
100% linser
Nästa avsnitt